Staat u aan het roer van een onderneming, dan hebt u heel wat op uw bord. Hoge loonkosten, de zoektocht naar klanttevredenheid en de optimalisatie van de onderneming nemen de nodige tijd en moeite in beslag. Soms is het aanlokkelijk om beveiliging als tweederangs prioriteit te zien. Dat is een gevaarlijke vergissing, met potentieel nefaste gevolgen.

Beveiliging wordt nog te vaak als een kostenpost gezien. Toch vallen eventuele kosten in het niets bij de gevolgen van een succesvolle ransomware-aanval. Hoe lang kan uw onderneming overleven wanneer uw mensen niet kunnen werken, de klantensystemen ontoegankelijk zijn en facturen niet kunnen buitengaan? De oplossing is gelukkig niet om meer geld uit te geven, wel om beveiliging slim te integreren in al uw processen.

Daarbij geldt de regel van de zwakste schakel. Beveiligt u één mogelijke achterpoort voor indringers niet, dan zullen ze die vinden. U hoeft niet te investeren in complexe en dure extra digitale omheiningen: zorg er in eerste instantie gewoon voor dat alle poortjes correct gesloten zijn voor indringers. Vier tips helpen u op weg.

Updaten en patchen

Software moet up-to-date zijn. Patchen is misschien vervelend, maar het is één van de meest eenvoudige en doeltreffende manier om geen doelwit te worden van aanvallers. Wanneer hackers bedrijfssystemen binnendringen via een softwarebug, is dat haast altijd een lek dat waarvoor al maanden een update beschikbaar was. Geef patchen prioriteit, en doe dat voor al uw toestellen. Niet alleen uw computers moeten up-to-date zijn, ook IoT-systemen en printers.

Veilig beleid

Werk beleidsregels uit die risico’s tot een minimum beperken. Enkele zaken zijn vanzelfsprekend: schakel bijvoorbeeld multifactor-authenticatie in voor accounts die die mogelijkheid bieden. Vergeet ook andere, minder voor de hand liggende zaken niet. Vergewis u er bijvoorbeeld van dat printen op een veilige manier gebeurt. Denk daarbij aan authenticatie van wie print, en encryptie van documenten die werknemers naar de printer sturen. Verdwijnt er een blad met daarop gevoelige informatie van klanten, dan is dat ook een datalek.

Training

Uw organisatie bestaat uit mensen: zijn zij op de hoogte van de beveiligingsrisico’s en hoe ze die kunnen minimaliseren? Informeer uw personeel over het belang van sterke wachtwoorden en de risico’s van phishing. Phishing blijft een heel populaire aanvalsvector. Regelmatige trainingen houden iedereen bij de pinken. Wijs uw werknemers er gerust op dat wat ze leren over beveiliging op het werk, ook geldt in het privéleven.

Monitor uw toestellen

Wat gebeurt er zoal op uw netwerk en met uw toestellen? Kijk naar verdacht gedrag van al uw apparatuur, inclusief uw printers. Die toestellen maken immers deel uit van het bedrijfsnetwerk. Via printbeheersoftware kan u in het oog houden wat de toestellen allemaal doen. Als bonus krijgt u inzicht in het printgedrag van uw onderneming, zodat u verspilling kan minimaliseren.

Implementeer een veilige oplossing

Wat printers betreft, kan u kijken naar een veilige totaaloplossing. Denk daarbij aan een combinatie van toestellen met ingebouwde beveiliging, en een slim beheerplatform waarmee u de omgeving in de gaten houdt. Zo’n platform is essentieel, aangezien het ook andere beveiligingsmaatregelen zoals encryptie toelaat. Bovendien zorgt eenvoudig beheer ervoor dat u firmware snel en zonder veel moeite up-to-date kan houden.

Konica Minolta voorziet een oplossing in de vorm van de nieuwe bizhub i-Serie van multifunctionele printers. Die hebben ingebakken beveiligingsfuncties, waaronder authenticatie van gebruikers, encryptie van data, en duidelijke logs om door te filteren. De toestellen hebben bovendien een eenvoudige interface die begrijpelijk is voor alle gebruikers. Zo investeert u niet alleen in beveiliging, maar ook in efficiëntie en gebruiksgemak.
Hier
vindt u meer informatie over de printers uit de bizhub i-Serie.

Share:

Rate this article